Bent u winkelier en wilt u de Ecostoof en het kookboek bestellen?

Klik dan hier

Wilt u alvast een kijkje nemen in ons kookboek Langzaam Lekker?

Langzaam Lekker preview.pdf

 

 Wat is de Ecostoof?

De Ecostoof® is de oude hooikist in een heel nieuw jasje. In de Ecostoof® kunt u gerechten laten garen zonder het gebruik van gas of elektriciteit. Het eten wordt lekkerder door dat het op een lagere temperatuur gaart. Het koken in de Ecostoof is eenvoudig en maakt het koken makkelijker.

Voor wie is het geschikt?
Voor iedereen die van lekker eten en koken houdt

Hoe werkt het?
Kook het eten dat je in de Ecostoof® wilt laten garen 5-10 goed door.
Plaats de pan met deksel vervolgens in de Ecostoof® en trek het koord aan. Reken ongeveer 1/3 kooktijd meer.  Vul de pan voor minstens de helft om hem goed warm te kunnen houden.

Iris van der Graaf, schrijfster van het bekroonde kookboek Van Eigen Erf over de Ecostoof:

“Slow koken met de Ecostoof maakt stoofvlees, sukadelappen, borstlappen en vrijwel al het vlees heerlijk mals. Dat is lekker, duurzaam en goed want je eet het hele (biologische) rund in plaats van enkel de biefstukken en entrecotes.”

Hoe kan je de Ecostoof® gebruiken?
Je kan de Ecostoof  bijvoorbeeld gebruiken bij:

Rijst: Doe 1 kopje rijst en 1 1/4 kopje water in de pan. Het water met de rijst aan de kook brengen. Na vijf minuten van het gas halen en in de Ecostoof® zetten. De rijst is klaar na ongeveer 20 minuten.
Vastkokende aardappelen: De aardappelen in ruim water aan de kook brengen. De pan met deksel in de Ecostoof zetten en de aardappelen zijn na drie kwartier klaar.
Stoofvlees: Begin met het dichtschroeien van het vlees en het aanbakken van het zogeheten bouguet (mengsel van groenten, harde kruiden en specerijen). Het baksel wordt afgeblust met wijn, bier of een zachte azijn als balsamico. Verrijk het gerecht met bijvoorbeeld wijn, bier, fond of bouillon. Vervolgens zet u het gerecht in de Ecostoof®. Na drie uur het gerecht opnieuw opwarmen tot 90 graden en vervolgens weer drie uur in de Ecostoof ® zetten.
Vegetarische stoofgerechten, de groentemengsels eerste aanbraden, dan afblussen met water en smaakmakers, weer aan de kook brengen en in de Ecostoof® zetten. Het kan wat korter als bij vlees; 30-60 minuten is voldoende.
Pastasauzen: bijvoorbeeld bolognaise saus, bak het gehakt aan, voeg de kruiden en groenten en tomaten toe, breng het geheel weer aan de kook en zet het gerecht in de Ecostoof® voor ten minste 30 minuten. Langer is lekkerder.
Het garen van linzen bonen, kikkererwten en andere gerechten die anders lang moeten koken of weken: vijf minuten koken en dan drie uur in de Ecostoof®. Indien nodig opnieuw opwarmen.
Eten bij buitenactiviteiten zoals en kamperen en picknicks.

Hoe en waarvan is de Ecostoof gemaakt?
De Ecostoof is gemaakt van voornamelijk linnen en pure schapenwol. Beide materialen hebben bij de productie een geringe milieubelasting in tegenstelling tot katoen (bron: Milieu Centraal). In de bodem is een noppenfolie met drie laags reflecterende folie. Binnen in de Ecostoof zit nog een reflecterende polyester binnen voering. Deze combinatie is een optimum van warmte-isolerende en reflecterende eigenschappen. De Ecostoven worden geproduceerd in Nederland.
Wat doe ik als er een vlek op komt?
De Ecostoof is gevuld met echte schapenwol. U kunt de Ecostoof in de wasmachine met een wol programma op maximaal 30 graden wassen. Niet centrifugeren. Het is aan te bevelen om onder de bodem van de pan een theedoek te leggen zodat de Ecostoof® langer schoon blijft.

Waarschuwing
Het linnen omhulsel van de Ecostoof verdraagt hoge temperaturen. U kunt een pan zó van het vuur erin plaatsen. De Ecostoof is niet geschikt voor temperaturen van ruim boven de 100 graden, bijvoorbeeld frituurpannen.