Coq au vin – kip in rode wijn

Lekker met knolselderijpuree, spruitjes en pruimenchutney

2 eetlepels olijfolie

50 gram boter

1 biologische soepkip, bijvoorbeeld van de Lankerenhof (te bestellen bij www.hofweb.nl) , in 6 porties gesneden

24 zilveruitjes

250 gram champignons in stukjes gebroken

100 gram gerookte spekblokjes

2 eetlepels bloem

1 fles fruitige rode wijn zoals Côtes du Rhône

1 bouquet garni van verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier, salie

2 knoflookteentjes

versgeraspte nootmuskaat

versgemalen peper en zout

1 eetlepel brandewijn

rucola en peterselie als garnering.

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie en de boter in een pan met dikke bodem, doe er de stukken kip in en laat zachtjes aan alle zijden goudgeel bakken. Leg daarna opzij.
  2. Doe het spek in de pan en bak uit. Voeg de uien toe en bak yot de uien licht gekleurd zijn. Strooi er de bloem over en roer flink.
  3. Giet heel langzaam de wijn er bij en breng al roerend aan de kook. Doe daarna de bouquet garni, de knoflookteentjes, de champignons, de nootmuskaat en zout en peper naar smaak bij.
  4. Leg de stukken kip weer in de pan, zorg dat ze onder het vocht staan, en breng aan de kook. Dek af en laat 15 minuten sudderen en doe 3 uur in de Ecostoof.
  5. Proef of de kip zacht is. Haal anders de pan uit de Ecostoof, zet op het vuur, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe weer drie uur of langer in de Ecostoof.
  6. Neem de kip uit de pan, leg ze in een verwarmde schaal met deksel en doe terug in de Ecostoof.
  7. Neem de bouquet garni uit de saus. Giet de brandewijn in de saus en laat zonder deksel 5 minuten koken tot het vocht tot ongeveer 300 ml is ingekookt. Proef en breng eventueel verder op smaak.
  8. Schik de stukken kip op verwarmde borden en garneer met rucola en peterselie. Serveer de saus in een kom.
  9. Serveer met knolselderijpuree, spruitjes (of een andere groente) en een zoetzure chutney, bijvoorbeeld pruimenchutney.

 

Koken & fotografie: Iris van de Graaf

Deel dit: