De Hooikist

De hooikist werd vroeger gebruikt om brandstof te besparen voor het garen van voedsel. In zijn oorspronkelijke vorm was het een houten kist, gevuld met hooi, waarin ruimte was uitgespaard voor één of meerdere pannen. De voordelen van het gebruiken van een hooikist waren:

  • Brandstof besparing
  • Efficiënter gebruik van het, in de meeste huishoudens van toen, beperkte aantal branders
  • Het voorkomen van aanbranden en doorkoken van eten
  • Het gelijkmatig garen van eten boven en onderin de pan

Tot na de tweede wereldoorlog was de hooikist een gangbaar kookmiddel. Toen Nederland aan het gas ging, was er energie in overvloed. De hooikist is daarna in onbruik geraakt. Totdat Nederland de Ecostoof ontdekte!

Afbeeldingen van de Hooikist

Boven een afbeelding van een getimmerde hooikist uit 1940.  Rechts een van stof en isolatiemateriaal gemaakte hooikist uit circa 1950. Hieronder de moderne hooikist, de Ecostoof.

 

Ecostoof, de moderne hooikist

Wat is de Ecostoof?

De Ecostoof is de oude hooikist maar dan in een modern jasje. In de Ecostoof kun je gerechten laten garen zonder het gebruik van gas of elektriciteit. Het eten wordt lekkerder doordat het op een lagere temperatuur gaart. Het koken in de Ecostoof is eenvoudig want, eenmaal in de Ecostoof,  heb je er geen omkijken naar meer. De Ecostoof is wat handzamer dan een hooikist en geoptimaliseerd op isolatiewaarde. Hij is licht en staat heel gezellig op tafel.

Voor wie is deze moderne hooikist geschikt?

Voor iedereen die van lekker eten en makkelijk koken houdt. En voor iedereen die van energie besparen houdt.

Hoe werkt het?

Kook het eten dat je in de Ecostoof wilt laten garen 5-10 minuten goed door. Plaats de pan met deksel vervolgens in de Ecostoof en trek het koord aan:

 

Gebruik van deze moderne hooikist

Hoe gebruik je deze Ecostoof?
Elk ingrediënt kent zijn eigen kook- en stooftijd in de Ecostoof. Raadpleeg het schema hiernaast voor de kook en stooftijden van de meest gangbare ingrediënten. Als je nog meer informatie wilt, ga dan naar recepten. In onze webshop vind je de Ecostoof en het kookboek Langzaam Lekker. Je kan er van alles mee maken. Zelfs yoghurt!

Hoeveel energie kan ik besparen met de Ecostoof of hooikist?

Bij regelmatig gebruik kan je tot 1/3 van de energie die je gebruikt met koken besparen. De aanschaf van de Ecostoof kan je in 2-3 jaar terugverdienen.

Er is ook een levenscyclusberekening gemaakt van de mogelijke CO2 besparing. Je kan een netto besparing van 65,3 kg CO2 gedurende 5 jaar besparen met het gebruik van de Ecostoof.

Als 1% van de gezinnen in Europa een Ecostoof zou gebruiken, levert dat een besparing op van circa 1,5 miljoen x 14 kg CO2= 21.000 ton CO2 equivalent per jaar. De bespaarde CO2 is vergelijkbaar met de CO2 uitstoot van 2200 keer met een auto de wereld rond rijden.

Hooikist kopen

Kan je de Ecostoof kopen?

Jazeker! Je kunt de Ecostoof kopen in onze webshop. Samen met het kookboek en andere handige kookassesoires. Ga nu naar onze webshop!

 

Deel dit: