Yoghurt ontbijt uit de Ecostoof 

Vanmorgen was mijn eerste gedachte: regent het weer? Vandaag is de hemel grijs en de wolken lijken besloten te hebben ons kikkerlandje in een heuse poel te willen veranderen. In deze druilerige nawinterdagen is er eigenlijk maar één ding wat ik wil doen: wegreizen naar een zonnige, droge en het liefst ook nog warme plek, al is het maar in gedachten. Wat heerlijk dat ik juist vandaag begin aan dit blog! Laten we wegdromen en het hebben over Ecostoven op een eiland in de zon. Ecostoven op Aruba, een heerlijke plek waar ik het voorrecht had onderzoek te mogen doen voor mijn scriptie over het sociaal ecologische belang van mangroven.

Oké, stel je voor: je wordt wakker en het eerste wat je hoort is het ruisen van de palmbomen. De zon schijnt naar binnen op je zwemkleding. Je had het opgehangen zodat het ’s nachts kon drogen maar het lijkt je nu bijna vragend aan te kijken: wanneer gaan we weer? Wanneer zit je weer met je tenen in het zand, en je dushi naast je, naar de zee te kijken? Misschien kun je wel gaan ontbijten op het strand…een picknick en een ochtendduik, is er een betere manier om de dag te beginnen?

Ja, het ontbijt! Nu komen we ter zake. Dat wil zeggen dat we wat smaken aan dit heerlijke droombeeld gaan toevoegen. Voor mij is ontbijt de beste maaltijd van de dag. Ik heb een lievelingsontbijt en dat is echt een beetje heilig. Mijn lievelingsontbijt is yoghurt met granola, noten, fruit en (noem me een gek of noem me een genie) een klein beetje pindakaas.

Wie ben ik?

Hoi! Ik ben…een generalist. Ik ben een levensgenieter. Ik ben een softie met veel pit. Ik hou van broccoli en van chocola (maar niet samen) en ik ben er iets te vaak op betrapt: “Omnomnom” te zeggen als ik iets lekkers eet. Ik ben ook De Dochter Van Iris -een van de oprichtsters- en zodoende heb ik op de eerste rij mogen zitten om het spektakel Ecostoof te zien ontstaan. Alle experimenten, overwinningen, mislukkingen, verbeteringen en creatieve uitspattingen zijn de revue gepasseerd, en dus heb ik 1001 verhalen die ik hier graag wil opschrijven! Oh ja, ik hou van schrijven en mijn naam is Linde. En ik hoop dat je net zo van dit blog zult gaan genieten als ik!

Nu kun je al deze ingrediënten vinden in de supermarkten op het eiland, maar omdat Aruba het grootste deel van zijn eten moet importeren kunnen de prijzen aardig oplopen. Ik heb het nog even nagezocht en een liter kwark kost wel zeven euro! Een liter melk kun je daarentegen voor onder de twee euro vinden. Daarom kan ik iedereen die op Aruba woont (en iedereen die van yoghurt, koken, experimenteren en natuurlijk van Ecostoven houdt) aanraden om zelf van je melk yoghurt te maken, in de Ecostoof! (Huh, yoghurt uit de Ecostoof? Jazeker! Heb ik je verrast of niet?)

Hier vind je het yoghurt recept

Combineer je yoghurt met granola, noten, zaden, (Arubaanse) honing, papaya, (gebakken) banaan, ananas, het strand, de top van de hooiberg, je dushi, een batido (smoothie) óf, als je net als ik naar de grijze Nederlandse lucht aan het staren bent, met zonnige zomerdromen!

Was je verrast dat je yoghurt in de Ecostoof kunt maken? En ben je misschien benieuwd of jouw favoriete ontbijt ook in de Ecostoof bereid kan worden? Laat het me weten want ik stoof en schrijf graag over jullie ideeën, tips en uitdagingen!  

Over Linde’s  Ecostoof blog!

Hier vind je tips, weetjes en verhalen die jou kunnen helpen nog net iets meer uit je Ecostoof te halen. Zo zal ik recepten uit zo veel mogelijk gebieden en culturen delen (verzameld in mijn eigen avonturen of die van een ander, misschien die van jou!), zodat je steeds nieuwe smaken hebt om jezelf en andere mee te verassen. Ook ga ik in de wetenschap achter het stoven duiken. Zo ontdek ik stap voor stap hoe je niet alleen het meest lekker en efficiënt, maar ook het meest duurzaam kan koken. Heb je zelf nog leuke, lekkere, bijzondere of slimme verhalen over jouw Ecostoof? Stuur me gerust een mailtje, ik hoor en deel het graag!

Deel dit: