We-komen-er-weer-bovenop in een pannetje

Het is in deze corona tijd belangrijk om goed voor elkaar te zorgen, en liefde gaat door de maag. Die twee dingen hield ik in mijn achterhoofd terwijl ik bedacht waar het volgende blog over zou gaan. Daarom deel ik vandaag het gerecht wat mij nog geen jaar geleden weer op de been hielp. Het gerecht dat al generaties lang mensen weer op de been helpt. En ik ben geen dokter, maar dit is dé kost die ik welke zieke dan ook zou geven. Maar ook als je er even doorheen zit, is dit ‘troost-eten’ een aanrader.

In een ziekenhuis in de Filipijnen proefde ik voor het eerst deze lokale specialiteit. Ik volgde toentertijd vakken aan de uni in een klein plaatsje daar, waar ik terecht was gekomen door een uitwisselingsprogramma van de Universiteit Utrecht. Ergens in de weken voordat ik in het ziekenhuis belandde, had ik iets gegeten of gedronken met een gemene amoebe erin. Het beestje had zich in mijn darmen gevestigd en was daar een feestje gaan vieren -met buikgriep tot gevolg. Ik kreeg koorts, mijn bloeddruk daalde tot 80/60 en ik was hevig uitgedroogd door de vele toiletbezoekjes.

Gelukkig leven we in een tijdperk met antibiotica, en kon ik sowieso genezen worden. Amoebiasis komt vaker voor in de Filipijnen, waardoor de artsen ongelooflijk kundig waren en de behandeling soepeltjes verliep. Ik herinner me een groene kamer met een prachtig uitzicht over de jungle en een meer, eindeloze bezoekjes van zo ongeveer iedereen die ik had leren kennen, een hele mooie zuster die vooral mijn mannelijke bezoekers het hoofd op hol bracht, en heel erg lekker ziekenhuis eten.

Wie ben ik?

Hoi! Ik ben…een generalist. Ik ben een levensgenieter. Ik ben een softie met veel pit. Ik hou van broccoli en van chocola (maar niet samen) en ik ben er iets te vaak op betrapt: “Omnomnom” te zeggen als ik iets lekkers eet. Ik ben ook De Dochter Van Iris -een van de oprichtsters- en zodoende heb ik op de eerste rij mogen zitten om het spektakel Ecostoof te zien ontstaan. Alle experimenten, overwinningen, mislukkingen, verbeteringen en creatieve uitspattingen zijn de revue gepasseerd, en dus heb ik 1001 verhalen die ik hier graag wil opschrijven! Oh ja, ik hou van schrijven en mijn naam is Linde. En ik hoop dat je net zo van dit blog zult gaan genieten als ik!

Lugaw! Dat is de goddelijke rijstepap die ik twee keer per dag door mijn beeldschone zuster voorgeschoteld kreeg. Ik heb een aversie opgebouwd tegen alles wat ik in die misselijke dagen naar binnen moest werken (ik houd van kamille en van honing, maar kamille-honing thee gaat er niet meer in), en toch vond en vind ik dit ondanks alles heel erg lekker. 

Ik heb het ziekenhuis niet om een recept kunnen vragen, maar dit recept komt van Susan Maligalig uit Los Banos, Laguna. Uti zoals wij haar altijd noemen is de moeder van mijn beste vriend aldaar. Lugaw, of arroz caldo als je er kip bij doet, wordt niet alleen gemaakt voor mensen met buikgriep. Ook als je dronken bent, je hart gebroken is of je je gewoon even niet zo lekker in je vel voelt zitten is dit je go-to gerecht. Mijn moeder had vannacht een allergische reactie en was daar vandaag ziek van, dus heb ik het voor haar gemaakt. Het is een tijd om goed voor elkaar te zorgen en liefde gaat door de maag.  

 Hier vind je het Lugaw/ arroz caldo recept

Nog een laatste grappige anekdote: ik was met mijn vriend uit de Filipijnen aan het bellen om naar het recept te vragen, en vroeg hoeveel knoflook ik erbij moest doen. Filipino standaarden wat betreft knoflook kunnen nogal wat afwijken van de Nederlandse. Hij zei dat het ervan afhing hoeveel je maakte, maar ongeveer twee. Twee teentjes? Hij keek geschrokken. Nee, twee bollen Linde! Uiteindelijk kwamen we uit op minstens vijf (teentjes) per kop rijst. Ik heb er acht gebruikt, maar ik laat het aan jullie over om vrij te experimenteren met knoflook, toppings of eventuele andere toevoegingen. En ik hoor graag wat voor ontdekkingen er in de Nederlandse keukens worden gedaan! 

Ben je misschien benieuwd of jouw favoriete troost-eten ook in de Ecostoof bereid kan worden? Laat het me weten want ik stoof en schrijf graag over jullie ideeën, tips en uitdagingen!   

Over Linde’s  Ecostoof blog 

Hier vind je tips, weetjes en verhalen die jou kunnen helpen nog net iets meer uit je Ecostoof te halen. Zo zal ik recepten uit zo veel mogelijk gebieden en culturen delen (verzameld in mijn eigen avonturen of die van een ander, misschien die van jou!), zodat je steeds nieuwe smaken hebt om jezelf en andere mee te verrassen. Ook ga ik in de wetenschap achter het stoven duiken. Zo ontdek ik stap voor stap hoe je niet alleen het meest lekker en efficiënt, maar ook het meest duurzaam kan koken. Heb je zelf nog leuke, lekkere, bijzondere of slimme verhalen over jouw Ecostoof? Stuur me gerust een mailtje, ik hoor en deel het graag!

 

 

 

Deel dit: