Lugaw: troost-eten uit de Philipijnen

 

Vegetarisch
Ingrediënten (voor 4 personen):
1 afgestreken kop Kleefrijst (ik gebruik mijn theekopjes)
1 Zoete aardappel, in blokjes van ongeveer 1 cm
750 ml Bouillon (kip of groentebouillon voor de vegan versie)
1 Ui, fijngeneden
Minstens 5 teentjes Knoflook, fijngesneden
2 tot 3 cm Gember, fijngesneden
1 el zonnebloemolie
Zout
Peper
 
Toppings (naar smaak):
Vissaus
Lente-uitjes
Krokant gebakken knoflook
Limoensap

Lugaw met kip variant (dit heet officieel Arroz Caldo)
Ingrediënten (voor 4 personen):
1 afgestreken kop Kleefrijst (ik gebruik mijn theekopjes)
1 Kipfilet
½ blokje kippenbouillon
1 Ui, fijngeneden
Minstens 5 teentjes Knoflook, fijngesneden
2 tot 3 cm Gember, fijngesneden
1 el zonnebloemolie
Zout
Peper
 
Toppings (naar smaak):
Vissaus
Lente uitjes
Krokant gebakken knoflook
Limoensap

Bereiding Lugaw vegetarisch

 

  1. Breng 1 kopje rijst met 1,5 kopje water aan de kook, kook 3 minuten lang en zet de pan 10 minuten in de Ecostoof.
  2. Verwarm zonnebloemolie in een grote pan.
  3. Bak de ui, knoflook en gember glazig. Als je zoals ik niet houd van harde stukjes gember, zorg dan dat deze extra fijn zijn.
  4. Voeg de rijst , de zoete aardappel en de bouillon toe.
  5. Breng het geheel aan de kook en laat het 2 minuten koken.
  6. Laat je Lugaw 30 minuten in de Ecostoof garen.
  7. Breng het geheel op smaak met peper en zout, en maak het af met één of meerdere toppings.

Bereiding Lugaw met kip

  1. Breng 1 kopje rijst met 1,5 kopje water aan de kook, kook 3 minuten lang en zet de pan 20 minuten in de Ecostoof.
  2. Kook de kipfilet in een steelpannetje tot de kip zacht is.
  3. Haal de kip uit het water maar gooi het water niet weg!
  4. Trek met 2 vorken het vlees uit elkaar, zoals je ook pulled chicken maakt.
  5. Verwarm zonnebloemolie in een grote pan.
  6. Bak de ui, knoflook en gember glazig. Als je zoals ik niet houd van harde stukjes gember, zorg dan dat deze extra fijn zijn.
  7. Voeg de kip toe en bak deze nog 2 minuten mee.
  8. Voeg de rijst, het water waarin de kip is gekookt, en het bouillonblokje toe. Als het er nog niet uitziet als pap kun je er nog een beetje extra water bij doen.
  9. Breng het geheel aan de kook en laat het 2 minuten koken.
  10. Laat je Arroz Caldo 15 minuten in de Ecostoof garen.
  11. Breng het geheel op smaak met peper en zout, en maak het af met één of meerdere toppings.
Deel dit: