Stoofvlees op z’n Limburgs

Traditioneel met frietjes maar met zuurdesem brood ook heel lekker.

In Limburg heet dit gerecht zuurvlees. Frites met zuurvlees is een klassieker in Limburg. Ik ben dol op deze zuurvleesschotel van rundvlees met peperkoek. Omdat het vlees traditioneel uren op het fornuis of in de oven staat te pruttelen, bespaar je met de Ecostoof veel energie. Bak er zelfgebakken frieten bij of eet met lekker zuurdesem brood.

600 à 800 gr HACHE VLEES IN BLOKJES VAN BOER SMUL OF EEN ANDERE BIOLOGISCHE BOER

BEETJE BLOEM


5 à 8 DIKKE UIEN (NAAR SMAAK)

BEETJE ROOMBOTER


4 à 6 EETLEPELS AZIJN (NAAR SMAAK)

10 JENEVERBESSEN


10 KRUIDNAGELS


6 LAURIERBLAADJES


1 FLESJE DUBBELTRAPPIST


4 PLAKKEN ONTBIJTKOEK, IN BLOKJES

GESNEDEN


2 EETLEPELS (LIMBURGSE) APPELSTROOP

PEPER EN ZOUT

NOOTMUSKAAT

Stoofvlees algemeen. Gebruik minimaal 500 gram vlees. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Snij het vlees in stukjes van ongeveer 3 cm. Begin met het dichtschroeien van het vlees en het aanbakken van groente. Voeg het zogeheten bouquet garni toe (mengsel van verse kruiden). Gebruik wijn, bier of een zachte azijn zoals balsamico om het vlees mals te maken. Verrijk het gerecht met bijvoorbeeld fond of bouillon. Gebruik minimaal 4 dl vocht, of meer bij grotere hoeveelheden vlees.   Zorg dat het vlees onder het vocht staat. Breng langzaam aan de kook en laat vervolgens 10 -20 minuten, met het deksel op de pan,   zachtjes (tegen de kook aan) sudderen tot het gerecht door en door warm is. Zet de pan in de Ecostoof®. Na drie uur is het vlees gaar. Voor ultiem boterzacht vlees het gerecht opnieuw opwarmen tot 100 graden en vervolgens weer drie uur (langer mag ook) in de Ecostoof ® zetten.

Bereiding Limburg zuurvlees

  1. Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur is. Bak het vlees een paar minuten in een grote stoofpan met dikke bodem in de roomboter. Het vlees moet een lekker korstje hebben. Keer het vlees regelmatig. Haal het vlees uit de pan.
  2. Bak de uiringen zachtjes in de stoofpan met roomboter. Strooi er een beetje bloem over.
  3. Voeg vervolgens toe: de azijn, de jeneverbessen, de kruidnagels, de laurierblaadjes en zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  4. Voeg vervolgens het vlees toe, een flesje dubbeltrappist, de ontbijtkoek en de appelstroop. Breng het geheel al roerend aan de kook. Deksel erop en het geheel gedurende ongeveer 10 minuten op laag vuur door en door heet laten worden.
  5.  Zet de pan in de Ecostoof. Haal de pan na drie uur uit de Ecostoof en verwarm de inhoud tot 100 graden. Zet vervolgens weer drie uur in de Ecostoof.
  6.  Haal uit de Ecostoof en proef of de smaak goed is. Voeg eventueel nog wat azijn, appelstroop of ontbijtkoek toe. Laurierblad, jeneverbessen en kruidnagelen eventueel verwijderen.

Receptuur: Henk Venner van de Heijerhof

Koken & fotografie: Iris van de Graaf

Deel dit: